Δημοτική Ενότητα Καλλιδένδρου - Δήμος Τρικκαίων

 

Έχει συνολικό πληθυσμό 2.193 κατοίκους, και περιλαμβάνει τις τοπικές κοινότητες και οικισμούς Βαλτινό, Δενδροχώρι, Κάτω Ελάτη και Φωτάδα.

 

  • Βαλτινό

 

Βαλτινό

Φεύγοντας από τα Τρίκαλα με αρχική κατεύθυνση την Πύλη, την Ελάτη και το Περτούλι, αλλά μόλις συμπληρώσουμε 6 χλμ. από το κέντρο των Τρικάλων διακρίνονται οι ταμπέλες που δείχνουν ότι ένας δρόμος φεύγει δεξιά και πάει για Παραπόταμο (3 χλμ.), Φύκη (7 χλμ.), Βαλτινό (8 χλμ.) και Μεγάρχη (15 χλμ.). Στρίβοντας δεξιά και περνώντας τον Παραπόταμο υπάρχει μία κυκλική διασταύρωση, όπου ο αριστερός δρόμος πάει για Δροσοπηγή και Φύκη. Δεξιά, περνώντας τα Μεσιακά βρίσκεται το Βαλτινό, σε απόσταση 14 χλμ. από τα Τρίκαλα. Το Βαλτινό είναι ένα ήσυχο πεδινό χωριό με 700 περίπου μόνιμους κατοίκους και υψόμετρο 120 μ.

 

Το Βαλτινό ανήκει στον δήμο Τρικκαίων της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων που βρίσκεται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Η επίσημη ονομασία είναι “το Βαλτινόν”. Έδρα του δήμου είναι τα Τρίκαλα και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Θεσσαλίας.

 

Στο χωριό υπάρχει η φάρμα Κόζιακας, είναι το μεγαλύτερο αγρόκτημα με ζώα του Ν. Τρικάλων. Διαθέτει προς πώληση σε ολόκληρη την Ελλάδα μια μεγάλη γκάμα ζώων. Υπάρχουν άλογα Hafliger, άλογα πόνυ, χήνες, κύκνοι, βαλτόπαπιες, νανόπαπιες, καστανόπαπιες, παγώνια, βουτηχτάρια, άγρια κοκόρια ελευθέρας βοσκής κλπ. Το αγρόκτημα είναι επισκέψιμο για όλους.

 

Η περιοχή διαθέτει εκπολιτιστικό σύλλογο με την ονομασία «Παναγία η Βαλτινιώτισσα» ο οποίος διοργανώνει μέσα στο χρόνο πολλές εκδηλώσεις κυρίως μουσικοχορευτικές. 

 

  • Δενδροχώρι

 

Δενδροχώρι

Το Δενδροχώρι ή αλλιώς Παπαράντζα έχει υψόμετρο 120 μέτρα, επιφάνεια 7628 τ.μ. και απέχει από τα Τρίκαλα 15 χλμ. Η λέξη «Παπαράντζα» είναι Σλαβική και σημαίνει δασός με έλος. Αιτία της ονομασίας του χωριού ήταν η ύπαρξη πυκνού δάσους στη περιοχή, το οποίο ήταν πνιγμένο στο νερό τον περισσότερο καιρό.

 

Σε ένα λόφο έξω από το χωριό παρουσιάζονται αρχαία δείγματα ισχυρής ακροπόλεως.

 

Θεωρείται ότι αρχικά το χωριό βρισκόταν στη θέση όπου βρίσκεται σήμερα ο Εξάλοφος. Όμως με τη διάβρωση που υπέστη το έδαφος λόγω αλλαγής της κοίτης του Κεφαλοπόταμου δημιουργήθηκαν διάφορα έλη και το χωριό μεταφέρθηκε.

 

Ο νέος οικισμός αναπτύχθηκε γύρω από την παλιά εκκλησία του χωριού και συγκεκριμένα στη θέση «Παλιοχώρι». Το 1928 έγινε η μετονομασία του από «Παπαράντζα» σε «Δενδροχώρι» το οποίο συνιστούσε Κοινότητα, μαζί με τους συνοικισμούς «Εξάλοφος» (Κωσταρελαίϊκα) και «Ματσουκέικα» και αποτελεί δημοτικό διαμέρισμα του νεοσύστατου Δήμου Καλλιδένδρου. 

 

Στο χωριό υπάρχει ο  Ιερός Ναός Ιωάννου του θεολόγου, ο Ιερός Ναός Γέννησης της Θεοτόκου που κτίστηκε το 1905 και ο Ιερός Ναός του Αγίου Μάρκου.

 

Στο Δενδροχώρι λειτουργεί δραστήριος Εκπολιτιστικός Σύλλογος με την ονομασία «Θεμέλιο», ο οποίος διοργανώνει κατά καιρούς διάφορες εορταστικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις και στόχος του είναι να διατηρήσει τα ήθη και τα έθιμα των προγόνων του Δενδροχωρίου και να μεταλαμπαδεύσει στη νέα γενιά της περιοχής την αγάπη και τις αξίες της παράδοσης. Έχει συγκροτημένα χορευτικά τμήματα και χορωδία και παραδίδει μαθήματα παραδοσιακών χορών.

 

  • Κάτω Ελάτη

 

Κάτω Ελάτη

Το χωριό Κάτω Ελάτη έχει υψόμετρο 115 μέτρα, επιφάνεια 4428 τ.μ και απέχει από τα Τρίκαλα 10 χλμ. Η ονομασία του χωριού οφείλεται στην ύπαρξη Τέλματος (βάλτου), στην περιοχή, που είχε κατάλευκα νερά.

 

Η κοινότητα της Κάτω Ελάτης ή αλλιώς Ασπρόβαλτος ιδρύθηκε το 1966 και συμπεριλάμβανε τους οικισμούς Αμμουδιά (Σγκάρι), Μεσιακά και Μέλιγος.

 

Αποτελείται από περίπου 345 κατοίκους. Η καταγωγή των κατοίκων προέρχεται από την ορεινή Ελάτη όταν κάτοικοι της για βιοποριστικούς λόγους  (ήταν μεταφορείς ξύλων), έκαναν τις πρώτες καλύβες στην περιοχή, προκειμένου να διανυκτερεύουν εκεί.

 

Στο χωριό υπάρχει ο Ιερός Ναός Κωνσταντίνου και Ελένης.

 

  • Φωτάδα

Η Φωτάδα ανήκει στον δήμο Τρικκαίων της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων που βρίσκεται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Η επίσημη ονομασία είναι “η Φωτάδα”. Έδρα του δήμου είναι τα Τρίκαλα και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Θεσσαλίας. 

 

 Το χωριό έχει υψόμετρο 121 μέτρα απέχει από τα Τρίκαλα 6 χλμ. και έχει περίπου 500 κατοίκους. Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία και τη γεωργία. Ωστόσο, λόγω της μικρής απόστασης από τα Τρίκαλα, υπάρχουν και αρκετοί υπάλληλοι, αλλά και επιχειρηματίες οι οποίοι επέλεξαν ως τόπο μόνιμης κατοικίας τη Φωτάδα.

 

Παλιότερα το χωριό βρισκόταν σε άλλη θέση, απέναντι από τη Σαλαμπριά (Πηνειός), όπου διασώζονται ακόμα και σήμερα τα ίχνη του τα οποία παρουσιάζουν ιστορικό ενδιαφέρον.

 

Λόγω διαφόρων πλημμύρων του Πηνειού ποταμού οι κάτοικοι της Φωτάδας αναγκάστηκαν να μετακομίσουν και να εγκατασταθούν στη σημερινή τους θέση. Yπάρχει ένα πανέμορφο δάσος το οποίο βρίσκεται δίπλα στον Πηνειό. Μία περιοχή σπάνιου φυσικού κάλους που μπορεί να αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξη του αγροτουρισμού στην ευρύτερη περιοχή.

 

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται το φαινόμενο Τρικαλινοί, αλλά και Αθηναίοι, οι οποίοι δεν κατάγονται από τη Φωτάδα, να αγοράζουν γη και να χτίζουν σπίτια. Η μικρή απόσταση από την πόλη και το φυσικό τοπίο, συμβάλουν σε μία αποκέντρωση από την οποία η Φωτάδα, βγαίνει κερδισμένη.

 

Ο ενοριακός Ναός της Φωτάδας είναι αφιερωμένος στον Άγιο Γεώργιο , όπου βρίσκεται και το κοιμητήριο του χωριού ο ναός χρονολογείται από τις αρχές του περασμένου αιώνα. Τα τελευταία χρόνια κτίστηκε ένας ακόμη Ναός , του Αγίου Ευθυμίου.

 

Η περιοχή διαθέτει πολιτιστικό σύλλογο με την ονομασία «Πολιτιστικός Σύλλογος Φωτάδας».

Choose language

elenfrdeitessv

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 90 επισκέπτες και κανένα μέλος