ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΑΧΑ ΤΑ ΟΡΕΙΝΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ Ο ΚΑΜΠΟΣ ΠΟΥ ΔΙΑΣΧΙΖΕΙ Ο ΠΗΝΕΙΟΣ…
Χαρακτηριστικό του φυσικού ανάγλυφου της τρικαλινής γης, είναι η ορεινότητα του εδάφους, η πλούσια κάλυψη από παραγωγικά δάση και οι μεγάλες εκτάσεις βοσκοτόπων. Το 66% της έκτασης είναι ορεινό, το 14% ημιορεινό και μόνο το 20% πεδινό. Ο κάμπος αποτελεί την κύρια πηγή παραγωγής προϊόντων όπως βαμβάκι, καρπούζια, λαχανικά, ντομάτα, τεύτλα. Στα λιβάδια εκτρέφονται χιλιάδες ζώα και παράγουν γάλα, τυρί και κρέας.
Ο Δήμος Φαρκαδόνας αποτελεί τον σημαντικότερο αγροτικό δήμο του νομού Τρικάλων με το σύνολο της καλλιεργήσιμης γης να ανέρχεται σε 132.842 στρέμματα και το μεγαλύτερο μέρος να ανήκει στην εύφορη πεδιάδα που διασχίζει ο Πηνειός ποταμός. Η κύρια καλλιέργεια της περιοχής είναι το βαμβάκι όπου για το έτος 2007 καλύπτει έκταση 61.016 στρέμματα και καταλαμβάνει το 46% της καλλιεργήσιμης γης με βαμβάκι (132.123 στρέμματα) του Ν. Τρικάλων.
Το 20% της συνολικής έκτασης καλλιεργείται, δηλαδή γύρω στα 670.000 στρέμματα με σημαντική παραγωγή σε δυναμικές καλλιέργειες όπως βαμβάκι, καπνός, οπωροκηπευτικά, σιτάρι, καλαμπόκι κ.λπ. Όσον αφορά στα κύρια κτηνοτροφικά προϊόντα, η παραγωγή με αιγοπρόβειο και αγελαδινό γάλα τροφοδοτεί τα 3 μεγάλα εργοστάσια του γάλακτος του νομού και καλύπτει τις ανάγκες σε εσωτερική κατανάλωση, ενώ εξάγει σημαντικές ποσότητες σε τυρί διαφόρων τύπων – κυρίως φέτα, κασέρι και γιαούρτι. Επίσης, υπάρχει παραγωγή κρέατος, γύρω στους 20.000 τόνους καθώς επίσης και άλλων προϊόντων ζωοκομίας.
Είναι επόμενο, λόγω του αγροτικού χαρακτήρα της περιοχής, οι περισσότερες μονάδες μεταποίησης να σχετίζονται με τα προϊόντα του πρωτογενή τομέα, όπως είναι μάλλινα, βαμβακερά, τυροκομικά, αλλαντικά, προϊόντα ξύλου.
Η διάθεση της εν γένει αγροτικής παραγωγής έχει ως αποδέκτες, Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών και ιδιώτες, τόσο της περιοχής όσο και του λοιπού νομού, ενώ σημαντικές είναι και οι εξαγωγές σε βαμβάκι, πεπονοειδή κ.λπ.
Από τα κτηνοτροφικά προϊόντα το αιγοπρόβειο γάλα διατίθεται στα τυροκομεία της περιοχής και το αγελαδινό σε βιομηχανίες παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων, που λειτουργούν αποδοτικότατα στο νομό, ενώ το μαλλί σε βιοτεχνικά λαναριστήρια της περιοχής, απ’ όπου παίρνουν το νήμα για την κατασκευή μάλλινων υφαντών και λοιπών ειδών οικοτεχνίας.
Παρακάτω αναλύονται τα χωριά του κάμπου:
v Δημοτική Ενότητα Εστιαιώτιδας του δήμου Τρικκαίων
v Δημοτική Ενότητα Καλλιδένδρου του δήμου Τρικκαίων
v Δημοτική Ενότητα Μεγάλων Καλυβιών του δήμου Τρικκαίων
v Δημοτική Ενότητα Φαλωρείας του δήμου Τρικκαίων
v Δημοτική Ενότητα Πελλιναίων του δήμου Φαρκαδόνας