Η καλύτερη οργάνωση, η συνεργασία των βιοτεχνιών του ιδίου χώρου και η αναζήτηση νέων αγορών για τη διακίνηση των προϊόντων θα ισχυροποιούσε τη δυναμικής τους. Θα μπορούσε επίσης να λειτουργεί κάποιο εργαστήριο το οποίο με σεμινάρια στους παραπάνω κλάδους και προγράμματα κατάρτισης σε νέες τεχνικές να απορρόφηση νέους που φεύγουν από το τόπο τους. Η δημιουργία ενός κοινού τοπικού σήματος για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες του δήμου θα ισχυροποιούσε τη θέση του. Επιδιώκεται η δημιουργία σήματος που θα καλύπτει όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες στους τομείς της βιοτεχνίας και των γεωργικών προϊόντων διατροφής, μετά από ανταλλαγή απόψεων και σε συμφωνία με εκπροσώπους επιμελητήριων, συνεταιρισμών κ.λ.π. αλλά και εκπροσώπους άλλων εμπορικών σημάτων.
Τα προγράμματα κατάρτισης για τους κατόχους μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων που συμβάλουν τόσο στην καλύτερη οργάνωση των εκμεταλλεύσεων, όσο και στην ανταγωνιστικότητα των προϊόντων τους, είναι ένα σημαντικό μέτρο για μια ορεινή περιοχή.
Ο χαρακτηρισμός, η οριοθέτηση και η προστασία των χρήσεων γης είναι επιτακτικές ανάγκες στο δήμο καθώς το έδαφος χρησιμοποιείται συγχρόνως ως γεωργικές και δασικές εκμεταλλεύσεις, αλλά και ως βοσκότοποι.
Σημαντική είναι η προώθηση γεωργικών προϊόντων της περιοχής με τις σημάνσεις ΠΟΠ και ΠΓΕ, όπως προϊόντα κρέατος, τυριά, μαλλί, αυγά, κρασί, κηπευτικά, υφαντά, ζυμαρικά κ.α., γεγονός θα τα κάνει ανταγωνιστικά στην αγορά. Σαφώς, αυτό το μέτρο προϋποθέτει την καλύτερη οργάνωση των συνεταιρισμών για την παραγωγή, συσκευασία και εμπορία των προϊόντων από ανώνυμες εταιρίες που θα λαμβάνουν υπόψη τις κατεύθυνσης της Κοινοτικής Αγροτικής Πολιτικής. Επίσης θα μπορούσε να αναπτυχθεί γαστρονομία γεωργικής -ποιμενικής παράδοσης που θα μπορούσε να ενισχύσει οικονομικά τον πρωτογενή τομέα, αλλά και να προκαλέσει μεγαλύτερη προσέλευση στο δήμο (Θεοχαρόπουλος, 2000).
Η χρήση των αποβλήτων των κτηνοτροφικών μονάδων, έπειτα από επεξεργασία και ξήρανση, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στη βελτίωση της παραγωγής λόγω των κλιματικών συνθηκών. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να επιτευχθεί με τη συγκέντρωση όλων των μονάδων, όλων των ειδών ζώων που εκμεταλλεύονται, σε ένα χώρο όπου θα υπάρχει μονάδα βιολογικής επεξεργασίας των υγρών αποβλήτων για περαιτέρω διάθεσή τους, αλλά και χώρος απόθεσης και ξήρανσης των στερεών αποβλήτων για τον παραπάνω σκοπό. Η δημιουργική χρησιμοποίηση και η επιτόπου μεταποίηση του μαλλιού από τους εκτροφείς προβάτων, έχει σαν στόχο να συμβάλει στη επινόηση, ανάπτυξη και προώθηση νέων προϊόντων, προς όφελος της τοπικής οικονομικής ανάπτυξης.
Οι παλιές καλλιεργήσιμες εκτάσεις προτείνεται να αναδασωθούν ώστε να υπάρχει μία συνέχεια στο δάσος, για την καλύτερη εκμετάλλευση αλλά και προστασία του σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς (Καν. Ε.Ε. 1257/99). Κάτι τέτοιο θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί με αναδάσωση σε ακριβείς αποστάσεις μεταξύ των δέντρων (περίπου 2-3 μέτρα περιμετρικά) ώστε να γίνει και παράλληλη χρήση της έκτασης ως βοσκότοπος. Επίσης προτείνεται η διεύρυνση των δυνατοτήτων διάθεσης στην αγορά τόσο της ξυλείας όσο και των μεταποιημένων προϊόντων με χρήση πιο οργανωμένων δικτύων διανομής. Επιτακτική είναι η άμεση προστασία του δάσους με δασοφύλακες αλλά και οι συχνές αναδασώσεις που θα είναι καίριες ασχολίες του δασαρχείου. Ένας άλλος τομέας που αφορά το δάσος είναι η θήρευση. Η διαχείριση των θηραμάτων πρέπει να γίνεται μαζί με το συντονισμό των άλλων φυσικών πόρων[1]