Ο ΚΟΡΑΚΑΣ κι ο Κόζιακας

ΚΟΡΑΚΑΣ κι ο Κόζιακας


Τ” έχεις καϋμένε κόρακα τι σκούζεις τι φωνάζεις.
Μήνα διψάς για αίματα μήνα πεινάς για λέσια
Έβγα ψηλά στο Κόζιακα ψηλά στην άσπρη Πέτρα
κι” αγνάντεψε τη ποταμιά της Πόρτας το Μπουγάζι
να δεις κορμιά τ” απίστωμα κορμιά χωρίς κεφάλια
Να δεις και τον Νταφίλμπεη πούνε χωρίς κεφάλι
Τον κλαίν” τα παλικάρια του…

Λογοτέχνης Βασίλης Πάνος

Πάνος, Βασίλης

23 Αυγούστου 1881 Τρίκαλα

Το χρονικό της προσάρτησης

1881

 

 

Εκδόσεις: Αγαπώ την Πόλιν

Χρονολογία Έκδοσης: Ιανουάριος 2005, Σελίδες: 80

- ISBN: 960-88797-0-1

- ISBN-13: 978-960-88797-0-6

 

Διαβάζοντας το βιβλίο του Βασίλη Πάνου έχεις την αίσθηση του ιστορικού μέτρου, όσο αφορά τα ιστορικά γεγονότα του τόπου μας, αλλά και τα γενικότερα ιστορικά γεγονότα που διαμόρφωσαν τις κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις στην Θεσσαλία. Το χρονικό της προσάρτησης και όχι της απελευθέρωσης λέει ο συγγραφέας. Ο συγγραφέας μένει πιστός στην Συνθήκη που καθόρισε μια μεγάλη ιστορική περίοδο συγκατοίκησης Οθωμανών και Χριστιανών. Αργότερα το 1897 τα Τρίκαλα και η Θεσσαλία κατελήφθησαν και πάλι από τους Οθωμανούς για ένα ολόκληρο χρόνο και η Θεσσαλία τελούσε και πάλι υπό Οθωμανική κυριαρχία. Οι Οθωμανοί αναχώρησαν από την Θεσσαλία χρεώνοντας όμως στο Ελληνικό βασίλειο νέους δυσβάσταχτους οικονομικούς, πολιτικούς και κοινωνικούς όρους που ακύρωσαν εν πολλής τα γεγονότα του 1881.

Περισσότερα...

Πόλη παιδιών του Πέτρου Κουτσιαμπασάκου

Του ΣΠΥΡΟΥ ΓΙΑΝΝΑΡΑ

 

Σε αντίθεση με τα όσα γράφονται στο οπισθόφυλλο, νομίζω ότι το μυθιστόρημα Πόλη παιδιώντου Πέτρου Κουτσιαμπασάκου δεν είναι επ’ ουδενί «ένα βιβλίο για τις Παιδοπόλεις που, από το 1947 έως το 1998, συνυπήρχαν βουβά με τις υπόλοιπες πόλεις της ελληνικής επικράτειας». Στην περίπτωση, όπως εν προκειμένω, της καλής λογοτεχνίας η ταύτιση του έργου με τον τόπο εξέλιξης της πλοκής ή τη συναισθηματική κατάσταση του ήρωα, περιορίζει επικίνδυνα το νοηματικό και υπαρξιακό του εύρος, απαξιώνοντάς το λογοτεχνικά. Με άλλα λόγια, η Πόλη παιδιών είναι ένα μυθιστόρημα για τις Παιδοπόλεις στο βαθμό που ο Μόμπυ Ντικ είναι ένα μυθιστόρημα για τα φαλαινοθηρικά ταξίδια ή η Άννα Καρένινα ένα μυθιστόρημα για τον αδιέξοδο έρωτα.

 

Επιμένω σε αυτό γιατί νομίζω πως εστιάζοντας η κριτική –ελέω ίσως του οπισθόφυλλου– στο θέμα των Παιδοπόλεων, αδίκησε ένα κατά τη γνώμη μου από τα καλύτερα μυθιστορήματα της περασμένης χρονιάς, παραπλανώντας τους αναγνώστες. Ποιον ενδιαφέρει ένα μυθιστόρημα για τις Παιδοπόλεις ή τη φαλαινοθηρία; Ένα ίσως χαρακτηριστικό των έργων της καλής πεζογραφίας είναι ότι δεν μπορεί κανείς να συνοψίσει σε μια φράση το θέμα τους.

Περισσότερα...

Σκηνές από τον βίο του Ματίας Αλμοσίνο

Τέσυ Μπάιλα           

 

http://www.culturenow.gr

 

ισιδωροσ

Σκηνές από τον βίο του Ματίας Αλμοσίνο
Ισίδωρος Ζουργός
Πατάκης
780 σελ.
Τιμή € 21,50

 

 

Ένα πολυσχιδές μυθιστόρημα, εξαιρετικά γραμμένο από έναν ευρηματικό συγγραφέα, για τον κόσμο της επιστήμης, της Ιστορίας, της φιλοσοφίας, της Ιατρικής, της θεοκρατικής αντίληψης, της τέχνης, της επινόησης της γραφής, της συναισθηματικής εξέλιξης. Αυτό είναι με μια μόνο φράση το βιβλίο του Ισίδωρου Ζουργού «Σκηνές από τον βίο του Ματίας Αλμοσίνο», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.

Περισσότερα...

Τα Τρίκαλα του Ηλία Κεφάλα

Τα Τρίκαλα του Ηλία Κεφάλα

1951

 

Της Ελένης Χωρεάνθη

Το κατορθωμένο συγγραφικό έργο του Ηλία Κεφάλα είναι πλούσιο και πολύπλευρο: ποίηση, πεζογραφία, μελέτες, δοκίμια, κριτικές, βιβλία για παιδιά (ποιήματα, διηγήματα, παραμύθια, θέατρο). Και «Ανθολόγιο Σύγχρονης ποίησης (1980 – 1989).

Περισσότερα...